Productcategorieën

Contact us

My Cart
0,00
My Cart
0,00
Opwarmen

Alle freasy maaltijden zijn in eigen keuken bereid met onbewerkte, verse en uitspreekbare ingrediënten. Hierdoor kan de manier van opwarmen meer effect hebben op het resultaat dan bij zwaar bewerkte maaltijden uit een fabriek. Hoewel vriezen en dooien geen raketwetenschap is zijn er nog aardig wat factoren aan het werk en kan het per situatie verschillen wat het beste werkt. Geen één magnetron is hetzelfde en soms kan het even uitvogelen zijn hoe je maaltijd er bij jou het lekkerst uitkomt; korter, langer, lagere wattage, zonder of met deksel, etc.
Zie het bereidingsadvies op de verpakking daarom voornamelijk als houvast en niet als geschreven regel.

De bereidingsadviezen op de verpakking zijn gebaseerd op een gemiddelde dat over meerdere magnetrons is getest. Ik kan echter niet genoeg benadrukken dat elke magnetron anders is, en daarom ook andere resultaten kan geven.
Het doel van deze pagina is om je te helpen het allerbeste resultaat uit je freasy maaltijd te halen. Mogelijk zijn er namelijk kleine handelingen die een wereld van verschil maken! Per situatie heb ik daarom meerdere factoren opgesomt die mogelijk van invloed kunnen zijn op je eindresultaat.

Is de maaltijd nog niet volledig gaar of warm?

De belangrijkste tip die ik mee kan geven is om te controleren of de plaat van de magnetron goed rondraaid. De straling die een magnetron afgeeft is niet in de hele binnenkant van de magnetron gelijk en volgt een golvend patroon. Om te zorgen dat elke stukje van de maaltijd genoeg elektromagnetische straling krijgt om gelijkmatig warm te worden moet deze rond blijven draaien.

Mogelijk is het bakje wat meer gevuld dan normaal (yes!). Probeer even door het midden van het bakje te roeren of snijden en zet hem nog 2 á 3 minuten in de magnetron.

Mogelijk staat je magnetron op een ander wattage ingesteld dan aangegeven op de verpakking. Sommige magnetrons werken met percentages ipv directe wattages. In dit geval moet je allereerst het maximale vermogen van je magnetron weten; bijvoorbeeld 900Watt. Vervolgens is het een kwestie van doorrekenen. P100 betekent 100% en dus 900Watt, P80 is 80% en dus 720Watt, P50 is 50% en daarbij 450 Watt, enzovoorts.

Verwarm je meerdere maaltijden tegelijk? De magnetron werkt iets anders dan een oven; in een oven krijgt alles wat er in staat merendeel dezelfde hitte over zich heen vanuit de buitenkant. In een magnetron is er echter sprake van elektromagnetische straling die de watermoleculen in het eten laat trillen waardoor hitte ontstaat. Als je twee keer zo veel eten in de magnetron heb staan wordt dezelfde hoeveelheid warmte gegenereerd maar wordt deze ook meteen verdeeld over beide maaltijden. Een vuistregel bij het opwarmen van twee maaltijden tegelijkertijd is daarom om de twee bereidingstijden bij elkaar op te tellen. Let hierbij wel op eventuele verschillen in geadviseerde wattage.

Is je maaltijd aan de droge kant?

Mogelijk staat je wattage te hoog ingesteld. Veel verse ingrediënten zoals groenten en vlees zijn gevoelig voor uitdroging omdat de magnetron zich heel specifiek richt op de watermoleculen in het eten. Indien je deze heel snel en heel ”hard” verwarmd (dit doet de straling door trilling te creeëren bij deze moleculen) zet je de vocht binnen het eten om in stoom. Bij een lager wattage creeër je alsnog trillingen maar gaat dit geleidelijker, waardoor minder vocht uit het eten ontsnapt.
Daarom is voor veel van de maaltijden een maximum van 700 Watt aangeraden, en voor sommigen zelfs een maximum van 500 Watt.

Had ik al verteld dat magnetrons onderling best kun verschillen?
Sommige magnetrons hanteren andere aanduidingen voor vermogen. P70 bijvoorbeeld betekent niet 700Watt maar 70% van het maximale vermogen. Bij een magnetron met een maximaal vermogen van 800Watt is P70 dus 560Watt, maar bij een magnetron van max 1000Watt is dit 700 Watt.
Ook kan je niet bij elke magnetron de exacte Wattages selecteren zoals staat aangegeven op de verpakking.
Indien je geen exact wattage kan selecteren als in het bereidingsadvies wordt altijd aangeraden een wattage lager te nemen en indien nodig een langere tijd.

Elke maaltijd heeft een ‘ik ben het lekkerst tot’ datum omdat eten in de vriezer niet zozeer over datum gaat (lees: schadelijke bacterieën). Over de span van maanden wordt eten wel minder lekker in smaak en textuur doordat eten in de vriezer zeer zeer langzaam uitdroogt. Hoewel de maaltijd ook na de aangegeven datum veilig is om te eten kan deze richting de einddatum al wel droger zijn dan enkele weken geleden. Als vuistregel sta ik garant voor de kwaliteit van de maaltijden tot minimaal 10 weken na ontvangst (de aangegeven datum).

Oké deze tip stond ook bij het eerdere magnetron probleem, maar ook bij droge maaltijden kan dit een oorzaak zijn. Indien je maaltijd niet gaar is na de aangegeven periode zijn we geneigd om hem nog veel langer in de magnetron te zetten dan ‘nodig’ waardoor hij uit zal drogen.
De belangrijkste tip die ik mee kan geven is om te controleren of de plaat van de magnetron goed rondraaid. De straling die een magnetron afgeeft is niet in de hele binnenkant van de magnetron gelijk en volgt een golfachtig patroon. Om te zorgen dat elke stukje van de maaltijd genoeg elektromagnetische straling krijgt om gelijkmatig warm te worden moet deze rond blijven draaien.

Is de maaltijd aan de onderkant wat vochtig?

Naast dat wat extra vocht bescherming geeft tegen uitdroging is dit bij sommige maaltijden een bijproduct van de garing. Alle maaltijden worden tot het ‘net niet’ punt bereid voordat ze direct de shockvriezer in gaan. Op deze manier maak je bij het opwarmen je maaltijd niet alleen warm, maar gaar je deze ook af. Een goed voorbeeld is de zalm met groenten noedels. De groentenoedels worden direct na het spiralizeren gemarineerd en gaan rauw het bakje in; tijdens het opwarmen worden ze vervolgens gaar maar verliezen ze hun bite niet. Tijdens het (af)garen van de noedels verliezen deze vocht, dit maakt samen met de gember en bieslook een lekkere saus. Vind je de maaltijd naar je smaak toch te nattig? Probeer het dan zonder deksel op te warmen zodat een groot deel van het vocht als stoom kan ontsnappen.

Gebruik je liever het fornuis?

Alle maaltijden zijn ook goed in de pan of oven op te warmen! Hier is echter wel iets meer geduld voor nodig; de maaltijd moet dan eerst vooraf ontdooid worden voor een gelijkmatige garing. Doe dit altijd (overnacht) in de koelkast en NIET op het aanrecht, dat is namelijk een feestje voor schadelijke bacteriën.
Hoewel de milieuvriendelijke maaltijdbakjes enorm veel voordelen hebben is er ook één groot nadeel; ze zijn niet bestand om voor lange periodes hun vorm te houden. Ontdooi de maaltijd daarom altijd op een onderbord, zodat je condens en in een enkel geval eventuele lekkage op kan vangen.
Na het ontdooien is er vervolgens één belangrijk vraag; ”kan ik dit roeren”?
Zo ja; warm het met een plonsje water of olie op in een pan
Zo nee; zet het bakje in zijn geheel in de oven (het bakje kan temperaturen tot 175C zonder problemen aan!)