Opwarmen tips

Alle freasy maaltijden zijn in eigen keuken bereid met onbewerkte, verse en uitspreekbare ingrediënten. Hierdoor kunnen details tijdens het opwarmen meer effect hebben dan bij zwaar bewerkte maaltijden uit een fabriek. Vriezen en dooien is geen raketwetenschap. Maar er zijn nog aardig wat factoren aan het werk bij het opwarmen van je diepvriesmaaltijd. De bereidingsadviezen op de verpakking zijn gebaseerd op de ovens en magnetrons in onze eigen testkeuken. Geen één apparaat is hetzelfde en soms kan het even uitvogelen zijn hoe je maaltijd er bij jou het lekkerst uitkomt; korter, langer, lagere wattage/temperatuur, zonder of met deksel, etc. Zie het bereidingsadvies op de verpakking daarom als houvast en niet als geschreven regel.

Opwarmen in de oven

Elke diepvriesmaaltijd in ons assortiment kan in de oven opgewarmd worden, zonder vooraf te ontdooien. Het heeft alleen wat meer tijd nodig.

Als vuistregel heeft een portie van 500 gram ongeveer 45 minuten nodig op 175 graden. Het volledige bakje is ovenbestendig tot een temperatuur van 180 graden. Afhankelijk van de diepvriesmaaltijd kan je deze opwarmen mét of zonder deksel. Voor maaltijden die krokant en goudbruin op zijn lekkerst zijn, zoals een lasagne, wordt geadviseerd om de deksel te verwijderen. Voor een smeuïge risotto kan je beter de deksel laten zitten zodat deze gaar gestoomd wordt. Je hoeft geen gaatjes in de deksel te prikken.
Vergeet ook niet tussendoor even te roeren, zodat de kern goed verwarmd wordt! 🙂

diepvriesmaaltijd opwarmen

Opwarmen met de magnetron

Draaiplateau
De belangrijkste tip die ik mee kan geven is om te controleren of de plaat van de magnetron goed rond draait. De straling die een magnetron afgeeft volgt een golvend patroon. Om te zorgen dat elke stukje van de maaltijd genoeg elektromagnetische straling krijgt om gelijkmatig warm te worden moet deze rond blijven draaien.

Portiegrootte
Mogelijk is het bakje wat meer gevuld dan normaal (yes!). Probeer even door het midden van het bakje te roeren of snijden en zet hem nog 2 á 3 minuten in de magnetron.

Wattage instellen
Mogelijk staat je magnetron op een ander wattage ingesteld dan aangegeven op de verpakking. Sommige magnetrons werken met percentageweergaven i.p.v. wattage weergaven. In dit geval moet je allereerst het maximale vermogen van je magnetron weten; bijvoorbeeld 900Watt. Vervolgens is het een kwestie van doorrekenen. P100 betekent 100% en dus 900Watt, P80 is 80% en dus 720Watt, P50 is 50% en daarbij 450 Watt.

Meerdere tegelijk
Verwarm je meerdere maaltijden tegelijk? De magnetron werkt iets anders dan een oven. In een oven krijgt alles wat er in staat merendeel dezelfde hitte over zich heen vanuit de buitenkant.
Een magnetron verdeelt straling over de gehele binnenkant. Als je twee maaltijden in de magnetron hebt staan wordt dezelfde hoeveelheid warmte gegenereerd als bij één. Maar wordt deze ook meteen verdeeld over beide maaltijden.
Een vuistregel bij het opwarmen van twee maaltijden tegelijkertijd is om de twee bereidingstijden bij elkaar op te tellen. Let hierbij wel op eventuele verschillen in geadviseerde wattage.

Menu