Invriezen 101

Je kent het vast wel, per ongeluk rijst afkoken voor tien in plaats van twee. Die korrels worden soms nou eenmaal veel groter dan je voor ogen had. Met een beetje extra saus is er geen probleem en kan je nog steeds een lekkere maaltijd op tafel zetten, alleen is dit wel iets te veel. Bewaren voor een volgende dag is altijd een goede optie maar deze week heb je al eetplannen bij die nieuwe hippe snackbar en de koelkast zit nog zó vol. Dus je gaat met man en macht op zoek naar een passende deksel voor dat ene tupperware bakje waar de jumboverpakking ontbijtgranen laatst in heeft gezeten en zet het geheel in de vriezer. Opgelost.
Een half jaar later kom je het bakje weer tegen terwijl je opzoek bent naar vissticks, stiekem kijk je onder het deksel en kraak je je brein over de inhoud. Rijst misschien? Volgens mij zie ik een doperwt? Ohja, dit was ooit curry. Vol hoop gaat het bakje die avond in de magnetron, 800 Watt voor een kwartier zal wel voldoende zijn. Resultaat: droge rijst, verschrompelde groenten en een paar stukjes mystery meat.
Jammer, want invriezen kan juist zo handig zijn. Met onderstaande tips is de volgende tikka massala vast te redden.

Ingrediënten
Sommige producten zijn helaas gewoon niet voor de vriezer geschikt. Vermijd indien mogelijk altijd ingrediënten met een hoge vochtinhoud en delicate structuur zoals komkommers en sla.
Probeer je recepten ook zo aan te passen zodat je producten gebruikt die wel tegen tegen een stootje kunnen en houd rekening niet alleen met het invriezen zelf maar ook het opnieuw opwarmen.

Garing
Stoofgerechten worden met tijd en geduld vaak juist alleen lekkerder, heropwarmen is geen probleem voor deze maaltijden. Er zijn echter veel ingrediënten die garingsgevoelig zijn wat betekent dat te lang verwarmen ongewenste resultaten geeft. Voor zulke ingredienten, zoals pasta en groenten, is het goed om ze minder gaar dan gewenst te prepareren. Bij het opwarmen garen ze namelijk genoeg door voor het gewenste resultaat. Kook je ook meteen voor vanavond? Schep een bakje uit de pan voordat alles doorgegaard is en vries dit portie alvast in.

Portioneren
Het overkomt ons al snel; een gehele bak in de vriezer zetten met de goede voornemen deze ruim voor tijd te ontdooien. Goede bedoelingen maar vaak minder waar.
Verpak je maaltijden daarom in handige porties voor 1 of 2 personen, des te platter de verpakking des te beter. Het is makkelijker te bewaren en door het kleinere volume ook makkelijker op te warmen. Tip: gebruik een diepvrieszakje en leg deze plat in de vriezer.

Verpakken
De levensduur van je eten is in de vriezer niet oneindig maar afhankelijk van de ingrediënten vormen een aantal maanden nooit een probleem. De kwaliteit gaat helaas wel sneller achteruit dan de houdbaarheid. Ondanks de plassen water die over de keukenvloer lopen bij het weghakken van grote stukken ijs in je vriezer droogt de inhoud van je vriezer namelijk altijd uit. Dit proces is te verminderen door de gerechten zo luchtdicht mogelijk te verpakken en ‘freezer burn’ te voorkomen.
Nu we het toch over de verpakking hebben zouden we altijd aanraden om een label of pen te gebruiken om de verpakking te voorzien van een naam en datum. Want zeg nou eerlijk, als we niet kunnen herinneren wat we vorige week gegeten hebben kunnen we dit ook niet van een maand terug.

Opwarmen
Vergeten om het gerecht uit de vriezer te halen vanmorgen? Dit is niet per definitie een probleem en gerechten kunnen vaak makkelijk vanuit bevroren staat opgewarmd worden in de magnetron. Het is in veel gevallen wel beter om niet te hard van stapel te lopen met het hoogste wattage. Gebruik liever een lager wattage voor een langere tijd voor het beste resultaat.

We willen benadrukken dat wij voor dit gehele proces een shockvriezer gebruiken. Deze zal je zelf niet in huis hebben staan maar toch willen we het even uitleggen. Een shockvriezer werkt door koude lucht te blazen over de maaltijden waardoor deze zó snel afkoelen dat er geen grove ijskristallen vormen en alles op celniveau zijn vorm en daardoor textuur en smaak behoud.
Veel moderne vriezers hebben tegenwoordig een snelvries vak, het gebruik hiervan is zeker aan te raden aangezien het deze effecten (in mindere mate) nabootst. Maar zelfs zonder gebruik van dergelijke techniek zullen bovenstaande tips al veel verschil uitmaken!

Terug naar artikelen