Een diepvriesmaaltijd heeft vaak een ongezond imago. Toch is dit niet per se terecht. Het is niet het vriezen dat ervoor zorgt dat veel kant-en-klare diepvriesmaaltijden ongezond zijn. Dit komt door het sóórt maaltijd dat je voornamelijk tegenkomt in het vriesvak. Deze maaltijden bevatten vaak veel verzadigd vet, veel zout, weinig vezels en veel kilocalorieën. Hetzelfde geldt voor veel verse kant-en-klaar maaltijden. Het zijn dus de ingrediënten die bepalen of een maaltijd gezond is. Maar hoe zit het dan met voedingsstoffen, gaan deze verloren tijdens het invriezen? En is opwarmen in de magnetron niet ongezond?
Vriezen
Vriezen is een goede manier om voedsel lang goed te houden. Tijdens het bewaren van voedsel is het onvermijdelijk dat er vitamines verloren gaan. Maar door een product koel te bewaren kun je dit verlies beperken. In de koelkast blijven vitamines bijvoorbeeld al beter behouden dan erbuiten. Invriezen zorgt voor een nog beter behoud van vitamines (1,2). Het is per vitamine verschillend hoe goed deze behouden blijft. Na een jaar in de vriezer hebben groenten ongeveer tussen de 5-40% van hun vitamines verloren (3). Wanneer je een bevroren maaltijd binnen een aantal weken opeet, is dit verlies nog een stuk kleiner. Mineralen zijn veel stabieler dan vitamines en blijven bijna allemaal behouden (4). Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat vriezen een maaltijd minder gezond maakt.
Magnetron
Het gebruik van de magnetron is een gezonde methode om je maaltijd op te warmen. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van magnetronstraling op voedsel. Hieruit is gebleken dat het gebruik van de magnetron compleet veilig is (5). En hoe zit het dan met de voedingsstoffen? Vitamines gaan gemakkelijk verloren door warmte – een verlies is dan ook onvermijdelijk. Met name thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11) en vitamine C zijn hier erg gevoelig voor. Om zo veel mogelijk vitamines te behouden is het gunstig om voedsel zo snel mogelijk op te warmen. De magnetron is hier heel geschikt voor. Onderzoeken hebben laten zien dat sommige vitamines in de magnetron zelfs beter behouden blijven dan wanneer je ze in de pan of oven opwarmt (5).
Hanne van Meel | Metis Food Consultancy
Hoi, ik ben Hanne. Als voedingskundige help ik bedrijven bij het opstellen van wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding en gezondheid. Het is mijn doel om meer duidelijkheid te creëren op het gebied van voeding en om onjuiste informatie en voedingsmythes de wereld uit te helpen.
Ik ben groot fan van het concept van Freasy. Het biedt iedereen de mogelijkheid om in weinig tijd een gezonde maaltijd te kunnen eten. Bovendien laat Marlot zien dat gezond en lekker eten hartstikke goed samen gaan!
Heb jij een vraag over voeding en gezondheid, neem dan gerust contact met mij op. Je kunt mij mailen via info@metisfoodconsultancy.nl of stuur mij een berichtje via Whatsapp (06-13242679).
Bronnen:
- Bouzari, A., Holstege, D., & Barrett, D. M. (2015). Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. Journal of agricultural and food chemistry, 63(3), 957-962.
- Phillips, K. M., Council-Troche, M., McGinty, R. C., Rasor, A. S., & Tarrago-Trani, M. T. (2016). Stability of vitamin C in fruit and vegetable homogenates stored at different temperatures. Journal of Food Composition and Analysis, 45, 147-162.
- Dewettinck K, A.K., Verbeken D, Van Camp J, Huyghebaert A. , Literatuurstudie over de voedingswaarde van verwerkte groenten., 2005, OEITFL (Organisation of European Industries Transforming Fruit and Vegetables): Brussel.
- Rickman, J. C., Bruhn, C. M., & Barrett, D. M. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen, and canned fruits and vegetables II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87(7), 1185-1196.
- Cross, G. A., Fung, D. Y., & Decareau, R. V. (1982). The effect of microwaves on nutrient value of foods. Critical Reviews in Food Science & Nutrition, 16(4), 355-381.