Opinieblog; doggybags taboe?

Als echte Hollanders hebben we tijdens een etentje betaald voor onze maaltijd en willen wij hier tot de laatste kruimel van genieten. Toch wordt er lang niet altijd een doggybag gevraagd om eventuele restjes mee naar huis te nemen. Vergeten we dit gewoon te vragen of schamen we ons om dit te doen?

Tijdens een zeer wetenschappelijke vrijmibo heb ik de hondenzakjes schaamte aan de tand gevoeld. Een veelvoorkomend antwoord dat ik hierop kreeg was ‘restjes? er blijft nooit iets van mijn bord over ;)’ En natuurlijk zijn er genoeg situaties waar er weinig tot niks overblijft van je bord waardoor het niet de moeite is om dat nog mee naar huis te nemen. Toch wordt er in de horeca jaarlijks nog 55 duizend ton aan voedsel weggegooid.

Vragen naar een doggybag heeft daarentegen aardig wat voordelen; minder onnodige voedselverspilling en je kunt daadwerkelijk opeten waarvoor je had betaald. Mealprep? Done!

Maar bij wie ligt de verantwoordelijkheid om verspilling op deze manier in te perken?
Natuur & Milieu deed een onderzoek over het gebruik van een doggybag. Hieruit blijkt het grootste deel van de ondervraagden vóór de stelling; ‘Het restaurant moet het initiatief nemen en doggybags aanbieden’. Met een overtuigende 69% van de ondervraagden zou het een restaurant duidelijk moeten worden dat zij wellicht na moeten gaan denken over de communicatie en uitwerking van een doggybag.

Gelukkig biedt 41% van de restaurants in Nederland haar gasten al wel eens een doggybag aan. Maar omdat dit vaak niet aangegeven is weten klanten vaak niet dat dit een optie is, tenzij er toevallig fietskoeriers met oranje of groene hesjes voor de deur staan is het de gok of een restaurant ingesteld is op het woord ‘to go’. Daarom zou het natuurlijk handig zijn als elk restaurant door middel van een logo (op menukaart of op de gevel) kan aangeven dat een doggybag een optie is.
Maar om nu alle verantwoordelijkheid op de drukke bediening en keuken te leggen is misschien wel erg makkelijk af, jij bent zelf immers diegene die er het meeste baat bij heeft.


Taboe

Dus waarom vragen we het zelf eigenlijk niet? Van de ondervraagden gaf 44% aan dat ze het gênant vinden om zelf te informeren naar een doggybag. Dit is een vooruitgang, want in 2014 vond meer dan de helft het beschamend. Maar is het gebruik van een doggybag nu echt zo gênant?

Oké, misschien moeten we de naam eerst maar eens aanpassen. ‘Hondenzakje’ klinkt eigenlijk ook een beetje als dat plastic rolletje wat je meeneemt tijdens het uitlaten van je hond, om de stoep schoon te houden. Wat dacht je van Minikliko? Dumpdinner? Of de Vlaamse variant Restorestje?
Het blijkt nog een drempel om te vragen naar een doggybag. Ook al heb je voor je bord betaald komt het niet zo chique over om het restant in te laten pakken. Gierig mens dat je eigenlijk ook bent; eten waar jij en het klimaat al voor hebben betaald weg laten gooien.
Hoewel restaurants het eerste zetje moeten geven ben jij zelf ook verantwoordelijk. Wees geen puppy maar een pitbull en vraag gewoon een doggybag! Dus bedank de chef en vertel de keuken dat je er ook graag thuis nog van wilt genieten.

Terug naar artikelen

Menu