Magnetron: kwaadaardig of handig?

De magnetron heeft ondanks een standaard plekje in veel van onze keukens een slechte reputatie opgebouwd. Straling, voedingswaardeverlies, kwaliteitsverlies zijn een aantal van de argumenten tégen het gebruik. Maar deze zijn niet helemaal waar..
1. Straling
Nee, je eten en omgeving wordt niet radioactief van het gebruik van een magnetron. Een magnetron is namelijk helemaal niet radioactief maar elketromagnetisch. Deze elektromagnetische golven penetreren je eten en zorgen dat de (assymetrische) moleculen zoals water gaan trillen, waardoor het eten warm wordt.
2. Voedingswaardeverlies
Het idee dat er voedingstoffen verloren raken bij het gebruik van de magnetron is niet onwaar, maar wel misleidend. De voedingswaarde daalt namelijk bij elke vorm van opwarmen, onafhankelijk van de bron. De magnetron zou zelf ietsje beter zijn, want het warmt je eten sneller en met minder water op waardoor voedingsstoffen beter behouden blijven.
3. Chemicaliën
Dat er chemicalieën in je eten kunnen lekken door het gebruik van het magnetron is deels waar, afhankelijk van het plastic wat je gebruikt. Hoewel zeer veel plastic materialen meer dan veilig zijn is het altijd aangraden magnetron goedgekeurd servies te gebruiken. Wij gebruiken liever zelfs helemaal geen plastic, maar het milieubewuste alternatief van suikerriet.

Terug naar artikelen