Aardig wat kliekjes vinden hun einde in den kliko; jaarlijks koopt de gemiddelde Nederlander 337kg aan voedsel waarvan bijna 41kg wordt weggegooid. Dit is natuurlijk zonde van het eten maar het scheelt ook aardig wat extra volle vuilniszakken en gehobbel naar de supermarkt.
Voedsel kan op verschillende manieren overblijven. Ingrediënten blijven bijvoorbeeld ongebruikt in de koelkast liggen omdat je voor een recept maar 1 takje nodig had van die gehele bos peterselie, en meer inkoopt dan je nodig had (restje). Daarnaast kunnen je ogen met enige regelmaat vooruit lopen op de maag en blijven bereide delen van je maaltijd over (kliekje).
Veel mensen bewaren de kleine beetjes die ze overhebben niet, want wat moet je anders met die zielige hoopjes groen in het groentenkerkhof ofwel de groentenla? En hoewel die 50 korrels gekookte rijst van twee dagen terug vol hoop in een tupperware bakje beland zijn heeft het niet lang geduurd voordat ze in vergetelheid zijn geraakt.
Kliekjesdag
Door het verwerken van restjes en kliekjes scheelt je een hoop tijd en draag je automatisch een steentje bij in het tegengaan van voedselverspilling. Voer daarom af en toe een kliekjesdag in. Het perfecte moment om alle kliekjes en restjes die je over hebt uit je koelkast en vriezer toch een waardig einde te geven. Tip: spaar je kliekjes overzichtelijk op in een ‘eet mij eerst’ bakje.
Maar met bewaren alleen zijn we er nog niet; hoe verwerk je ze?
- Ork, ork ork, soep eet je met een…. restje groenten!
Soep, salades en wokgerechten zijn ideaal voor het opmaken van restjes en kliekjes. Voeg alles toe wat je zelf lekker vindt en dan kan er weinig misgaan. Zelfs ansjovis en pindakaas passen wel eens bij elkaar. - Breng oud brood tot leven.
Heb je droog brood over? Voer het niet meteen aan de eendjes (trouwens, brood is vrij schadelijk voor vogels en ze worden blijer van mais en andere granen!). Brood is een geweldig leeg canvas voor allerlei doeleinden. Zoet en hartig, het kan allemaal. Benieuwd hoe je brood een tweede leven kan geven? We hebben er hier 10 voor je op een rijtje gezet. - Durf af te wijken van een recept
Je kunt verschillende ingrediënten uit een recept makkelijk vervangen voor restjes en kliekjes die jij al hebt liggen. Denk buiten de doos. - Beschadigd of bijna over datum? Maak het helemaal kapot!
Pureren, sappen, jammen… je proeft niks af van een beschadigd, lelijk of oud deel van een stuk fruit of groenten als hier enkel moes van over is! Ook al is een ingrediënt aan het einde van zijn leven, is er weinig meer over van de structuur of begint het te kleuren; gewoon de moes er in.
Inspiratie
Weet je toch nog niet wat je aan moet met een kwart aardappel of stronkje bleekselderij? Gelukkig zijn er genoeg websites en apps waarop je makkelijk en snel een nieuw recept kunt vinden waar je bepaalde restjes in kan verwerken. Een paar van die handige apps zijn de Slim Koken-app, Receptenmaker en Kitchen Stories.
Ook kun je inspiratie halen uit de serie ‘Koken met kliekjes’ van het AD Kookteam. Een mooie bron van informatie en inspiratie die laat zien dat je meer aankan met je restjes dan je had gedacht!