Gastblog: Vriezer- of koelkastmaaltijd, wat is gezonder?

Soms heb je even geen zin of tijd om zelf een maaltijd te koken. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg opties om voor een gezonde kant en klare maaltijd te kiezen. Maar maakt het verschil of je deze uit de koeling of de vriezer koopt? Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar het bewaren van voedsel heeft invloed op de gezondheid ervan. Na bereiding van een maaltijd gaan er langzaam voedingsstoffen verloren. Hoe snel dit gaat hangt af van hoe én hoelang een maaltijd bewaard wordt. Hoe dit werkt en of je beter kunt kiezen voor een maaltijd uit de koelkast of uit de vriezer lees je in deze blog.

Waarom verliest een maaltijd voedingsstoffen?

Na de bereiding raakt een maaltijd langzaam verschillende voedingsstoffen kwijt. Hier is jammer genoeg niet aan te ontkomen. Het zijn voornamelijk de vitamines die snel verloren gaan bij het bewaren van voedsel. Vooral vitamine B1, foliumzuur en vitamine C worden snel afgebroken. Dit komt doordat deze vitamines erg gevoelig zijn voor omgevingsfactoren zoals licht, zuurstof en temperatuur. Door bij het bewaren rekening te houden met deze factoren, kun je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk voedingsstoffen verloren gaan.

Waarom wil je eigenlijk zo veel mogelijk vitamines behouden?

Vitamines heb je nodig om gezond te blijven. Ze spelen een belangrijke rol bij veel verschillende processen in je lichaam. Zo is vitamine B1 bijvoorbeeld belangrijk voor je energiestofwisseling en helpt vitamine C je weerstand goed te houden. Je kunt de meeste vitamines niet zelf aanmaken. Het is daarom belangrijk om er via je voeding voldoende van binnen te krijgen. Door te kiezen voor een maaltijd die op de juiste manier bewaard is, kan je dus op een simpele manier meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen.

De invloed van de temperatuur en bewaartijd

Voor het behoud van vitamines geldt over het algemeen: hoe kouder, hoe beter (1,2). Een lagere temperatuur vertraagt namelijk het verlies van vitamines (1,2,3,4). Vitamines gaan in de vriezer (-18°C) dan ook een stuk langzamer verloren dan in de koelkast (4°C). Hoe groot het verschil in vitamineverlies is, hangt af van hoe lang je een maaltijd bewaart.

In de koelkast verliest een maaltijd al binnen enkele dagen vitamines (1,2,3). In de vriezer blijven vitamines tot zeker 3 maanden goed behouden (2,3). In een studie met gebakken aardappelen bleek bijvoorbeeld dat deze na 3 dagen in de koelkast al 35% van hun oorspronkelijke vitamine C gehalte verloren hadden (1). Na 3 dagen in de vriezer werd er helemaal géén verlies gemeten.

Tip: Kijk snel even of je koelkast op de ideale temperatuur van 4°C staat. Bij 1 op de 4 huishoudens is dit niet het geval (5). Hoe warmer de koelkast staat hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan.

Vriezer- of koelkastmaaltijd, wat is dus beter?

Of je beter kunt kiezen voor een maaltijd uit de vriezer of uit de koelkast hangt er dus vanaf hoe lang een maaltijd bewaard is. Het verlies van vitamines gaat in de koelkast een stuk sneller dan in de vriezer. Hoe langer een maaltijd bewaard wordt, hoe groter het verschil is. In de vriezer zal het vitaminegehalte tot minimaal 3 maanden vrijwel stabiel blijven. In de koelkast kunnen na enkele dagen al aardig wat vitamines verloren zijn gegaan.

Aangezien je van een kant en klare maaltijd uit de koeling van de supermarkt vaak niet zeker weet hoe lang geleden deze gemaakt is, kun je ook niet zeggen hoeveel vitamines er misschien al verloren zijn gegaan. Door te kiezen voor een maaltijd die direct na bereiding is ingevroren, zoals die van Freasy, weet je echter wel zeker dat er nog zo veel mogelijk vitamines in zitten.

Hanne van Meel | Metis Food Consultancy

Hoi, ik ben Hanne. Als voedingskundige help ik bedrijven bij het opstellen van wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding en gezondheid. Het is mijn doel om meer duidelijkheid te creëren op het gebied van voeding en om onjuiste informatie en voedingsmythes de wereld uit te helpen.
Ik ben groot fan van het concept van Freasy. Het biedt iedereen de mogelijkheid om in weinig tijd een gezonde maaltijd te kunnen eten. Bovendien laat Marlot zien dat gezond en lekker eten hartstikke goed samen gaan!
Heb jij een vraag over voeding en gezondheid, neem dan gerust contact met mij op. Je kunt mij mailen via info@metisfoodconsultancy.nl of stuur mij een berichtje via Whatsapp (06-13242679).

 

Bronnen

  1. Phillips, K. M., Council-Troche, M., McGinty, R. C., Rasor, A. S., & Tarrago-Trani, M. T. (2016). Stability of vitamin C in fruit and vegetable homogenates stored at different temperatures. Journal of Food Composition and Analysis, 45, 147-162.
  2. Redmond, G. ., Gormley, T. ., & Butler, F. (2003). The effect of short- and long-term freeze-chilling on the quality of mashed potato. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 4(1), 85–97. doi:10.1016/s1466-8564(02)00082-6
  3. Bouzari, A., Holstege, D., & Barrett, D. M. (2015). Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. Journal of agricultural and food chemistry, 63(3), 957-962.
  4. Li, L., Pegg, R. B., Eitenmiller, R. R., Chun, J. Y., & Kerrihard, A. L. (2017). Selected nutrient analyses of fresh, fresh-stored, and frozen fruits and vegetables. Journal of Food Composition and Analysis, 59, 8-17.
  5. Voedingscentrum. 1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld. https://www.voedingscentrum.nl/nl/pers/persmappen/voedselverspilling/1-op-de-4-koelkasten-te-warm-afgesteld.aspx (geraadpleegd op 18 december 2019).

 

Terug naar artikelen