Freasy en de verspillingsvrije week 2021

Bij Freasy staat duurzaamheid en de strijd tegen voedselverspilling hoog in het vaandel. Wist je al dat de gemiddelde Nederlander 34 kilo aan voedsel per jaar weggooit. Dit is natuurlijk extreem zonde! Dus wat doen we nu precies om onze producten zo duurzaam en verantwoord mogelijk te maken en hoe kan jij de strijd aangaan tegen voedselverspilling. Om de verspillingsvrije week 2021 te openen nemen we je mee op een reis die start bij onze ingrediënten en eindigt op jouw bord. 

Lekker lokaal

Vervuilende vrachtvliegtuigen, containerschepen en vrachtwagens vormen in vele gevallen een onmisbare schakel voor het assortiment wat in de lokale supermarkt komt te liggen. Dit brengt buiten het breed gedragen gebruik van plastic niet alleen schade toe aan het milieu, maar ook aan boeren bij jou om de hoek. Door lokaal in te kopen ontvang je meer echt verse producten en draag je bij aan het creëren van een meer duurzame voedselindustrie. Het verspillen van voedsel heeft niet alleen een negatieve impact op je portemonnee. Voedselafval en verspilling neemt 8% in van de broeikasemissies die we als wereld uitstoten, hiernaast verliest de wereldwijde economie jaarlijks 1 biljoen euro door voedselverspilling. In een wereld waarin 870 miljoen mensen ondervoed zijn is het natuurlijk niet te verklaren dat er tegelijkertijd zoveel voedsel wordt verspild.

Welkom in de keuken 

Maar als wij zoveel mogelijk vers en lokaal kopen, gaat er dan ook niet veel verloren? Nee hoor! Er wordt niet meer ingekocht dan nodig is want alle ingrediënten worden na ontvangst direct gebruikt waardoor er werkelijk niets verspild wordt. Afhankelijk van het seizoen introduceren we nieuwe maaltijden omdat bepaalde ingrediënten simpelweg niet het hele jaar milieuverantwoord geproduceerd kunnen worden. Alle maaltijden die wij voorbereiden zijn speciaal gemaakt voor de vriezer waardoor ze een stuk langer houdbaar zijn. Door de maaltijden optimaal te portioneren zorgen wij ervoor dat er niks teveel of te weinig arriveert bij jou waardoor er ook niks onnodig verloren gaat.

Van de keuken naar jouw voordeur

Net als bij de productie van onze maaltijden proberen we in de bezorging zo duurzaam mogelijk te zijn. Door onze maaltijden te leveren in milieuvriendelijke bakjes gemaakt van bagasse zorgen wij ervoor dat er geen enkele vorm van plastic nodig is om de maaltijden bij u thuis te krijgen. Bagasse is een restproduct uit de suikerrietindustrie wat tot voor kort gewoon werd weggegooid aangezien er op het eerste oog weinig nut voor was. Maar wat blijkt, bagasse is een goede klimaatneutrale manier om bijvoorbeeld koffiebekers en bakjes te produceren. Hiernaast werken wij met koeriers die de meest efficiënt mogelijke routes afleggen waardoor de uitstoot van dit proces drastisch verminderd wordt.

Tips & Tricks om voedselverspilling te voorkomen

  • Bepaal voor je naar de winkel gaat precies wat je nodig hebt. Maak een lijstje en koop niks meer dan dat je nodig hebt, zo hoef je uiteindelijk ook niks weg te gooien.
  • Sorteer producten op houdbaarheidsdatum. Door producten te sorteren op welke het eerst en laatst verloopt kan je nu al direct beginnen met het verminderen van compleet onnodige voedselverspilling
  • De temperatuur van je koelkast is van groot belang. Idealiter is de temperatuur binnen een koelkast 4 °C, hierdoor is de kans drastisch minder groot dat er bacteriën groeien en eten bederft onder deze temperatuur een stuk minder snel
  • Als er thuis nog verschillende stukken fruit over zijn kan je altijd een smoothie maken en voorkom dat je al deze producten weg moet gooien. Dit voorkomt niet alleen voedselverspilling, maar is ook nog eens supergezond en lekker!

Terug naar artikelen

Menu