Vriendschappen in je voorraadkast en een nutteloos eiervak in de koelkastdeur. Waar kan je vers eten het beste bewaren?

De harde feiten: per jaar koopt de Nederlander 337kg aan voedsel in waarvan bijna 41kg weggegooid wordt (bron: voedingscentrum). Voor groenten en fruit is het probleem wel heel somber; 45% van alles wat geproduceerd wordt beland in de kliko en niet onze maag. Voor een deel ligt dat probleem niet bij de consument maar eerder in de keten. Toch kan je zelf ook aardig wat doen om die kilo’s te verminderen. Nóg een goed nieuwjaarsvoornemen? Nee hoor, gewoon kleine veranderingen tijdens het uitpakken van je boodschappen.

De oplossing om minder te kopen kennen we allemaal wel, maar stiekem worden we ook allemaal een kleine beetje opgewonden van het woord ‘gratis’ of ‘korting’. Daardoor komt het voorkomen van verspilling voor een aardig deel aan op minder weggooien. En dát kan je doen door je boodschappen op de juiste plek te bewaren zodat ze langer mee gaan.

Waar bewaar ik het?

De opties zijn gelimiteerd; vriezer, koelkast, voorraadkast of aanrecht. Toch is er vaak aardig wat verwarring over de beste plek, neem bijvoorbeeld het ei. In de supermarkt staan ze in de schappen, maar vrijwel elke koelkast heeft een ingebouwd eiervak in de deur. Wat is er hier aan de hand? Laten we allereerst met de (koelkast)deur in huis vallen; dat ei blijft het toch echter langer lekker in een omgeving van 4°C. De reden dat ze in de supermarkt niet koud worden gehouden heeft te maken met temperatuurschommelingen. Tegen de tijd dat jij eieren in je mandje stopt, afrekent, je bonuskaart  vergeten was, 10 spaarzegels rijker bent en weer thuis bent zijn de eerst koude eieren opgewarmd waardoor er condens in het ei ontstaat. Die condens is een uitnodiging voor bacteriën en daarom wordt een ei zoveel mogelijk op dezelfde temperatuur bewaard, totdat deze bij jou thuis bewaard kunnen worden.

Nu heeft niet iedereen behoefte om wikipedia raad te plegen voor elk item op de boodschappenlijst. Gelukkig heeft het voedingscentrum de ‘bewaarwijzer’ ontwikkeld; voor meer dan 2.000 producten wordt duidelijkheid weergeven hoelang je een geopend product kunt bewaren en wat de beste bewaarplek is voor je eten en drinken. Daarnaast kan je ook per product vinden hoe je bederf herkent, zodat je niks weg hoeft te gooien wat niet daadwerkelijk over datum is. Super handig!

Algemene bewaaradviezen

Natuurlijk heb je ook enige houvast aan simpele maar effectieve regels voor betere houdbaarheid. Zo dien je producten die koel bewaard moeten worden natuurlijk zo snel mogelijk terug in de koelkast te zetten. Voor elk uur buiten de koelkast daalt de houdbaarheid namelijk al met één hele dag. Maar ook de plaatsing binnen je koelkast, je voorraadkast en je organisatorische skills hebben invloed op voedselverspilling.

1.

De beste temperatuur voor de koelkast is 4 graden celsius. Maar wist je dat ook rekening moet houden met temperatuursverschillen binnen je koelkast zelf? Des te hoger op de planken des te hoger de omgevingstemperatuur; de meest bederfelijke goederen moeten daarom onderop. En de deur, omdat hij regelmatig open en dicht gaat, is de warmste plek in je koelkast. Dat ene eiervak in de koelkastdeur is dus eigenlijk niet zo handig met al die temperatuurschommelingen!

2.

Eigenlijk kan je je voorraadkast als een aflevering van je favoriete soap zien, bepaalde producten gaan heel goed samen maar anderen totaal niet.
Appels geven bijvoorbeeld ethyleen af, hier worden bananen sneller bruin van. Maar avocado’s worden door deze stof juist sneller rijp, en aardappels zullen minder snel spruiten. Het is daarom ook van belang om je groenten en fruit niet alleen op de juiste plek te bewaren maar ook met het juiste gezelschap.

 

3.

Met een klein beetje organisatie kan je ook al veel verspilling voorkomen. Leg kort houdbare producten of producten tegen het einde van hun datum vooraan zodat ze niet vergeten worden. Of maak een ‘eet mij eerst’ mandje, waar je alle producten die bijna over datum zijn in zet!

Terug naar artikelen